Prosti čas – aktivnosti v okolici kampa

V osrčju Breginjskega kota boste sredi neokrnjene narave našli prostor za sprostitev ali aktiven oddih. Brezskrbno poležavanje in kopanje v reki Nadiži, ki se vije tik pod kampom, lahko popestrite s številnimi aktivnostmi, ki jih ponuja okolica.

ZNAMENITOSTI V OKOLICI

Korita Nadiže z Napoleonovim mostom

Nadiža je ena najčistejših in najtoplejših alpskih rek, ki na svoji poti med gorami ustvarja številna prodišča, tolmune in korita, ki že vrsto let privabljajo kopalce. Kamnit most, ki se pne čez reko, naj bi bil po izročilu zgrajen v času Napoleonovih osvajalskih pohodov (1. četrtina 19. stoletja), od koder izhaja tudi njegovo ime. Zgradili naj bi ga za prečkanje Napoleonovih čet, ki so prodirale iz Benečije na ozemlje današnje Avstrijske zvezne dežele Koroške. Njegova postavitev čez ozek kanjon reke se ujema s starodavnimi potmi, ki so vodile vse od današnje Italije skozi Pradol proti Logjem do Robidišča in naprej ob reki Nadiži. Leta 1990 je bil most razglašen za kulturni spomenik lokalnega pomena. Dostop: Napoleonov most je lahko dostopen, saj se nahaja le nekaj metrov od ceste, ki iz Podbele pelje do Robidišča in je od kampa Lebanč oddaljen le slab kilometer.

Izvir Nadiže

Nadiža je 60 km dolga reka, ki začne svojo pot pod grebenom Stola ob združitvi Belega in Črnega potoka. Od sotočja potokov teče po državni meji med Slovenijo in Italijo. Pri Logjeh zavije proti severovzhodu in nadaljuje svojo pot po Breginjskem kotu do naselja Kred, kjer ostro zavije proti jugu v okoli 3km dolgo in preko 1000m globoko sotesko med gorama Matajur in Mija. Pri mejnem prehodu Robič prestopi v Italijo, kjer teče čez osrednji del Beneške Slovenije in se pri Čedadu globoko zareže v Furlansko nižino. Svojo pot zaključi z izlivom v reko Ter.

Cerkvica sv. Helene na Lupu

Znotraj sotočja Bele in Nadiže se nad vasjo Podbela dviga osamelec z imenom Lup. Na njem stoji cerkvica svete Helene, ki naj bi bila zgrajena že v drugi polovici 15. stoletja. Rušilni potres, ki je maja in septembra 1976 stresel tla Benečije in Breginjskega kota, ji žal ni prizanesel in so tako, kot od hiš v vasi, tudi od nje ostale le ruševine. V letu 1996 se je s pomočjo Ministrstva za kulturo, občine Kobarid, ZVKD Nova Gorica in drugih pričela sanacija cerkve sv. Helene, 9. avgusta 1998 pa je koprski škof msgr. Metod Pirih blagoslovil obnovljeno cerkev. Dostop: tik ob tabli, ki označuje konec naselja Podbela (v smeri Robidišča) krenete desno na makadamsko pot, kjer vas po slabih 50m obvestilna tabla usmeri desno na pešpot. Po slabih desetih minutah hoje navkreber prispete na izravnan plato Lupa, kjer se nahaja cerkev sv. Helene.

Robidišče

Robidišče se ponaša z nazivom najzahodnejšega slovenskega kraja, le korak stran od italijanske meje. S svojo odmaknjeno lego na desnem bregu reke Nadiže, predstavlja enega redkih spomenikov, ki vzbujajo v ljudeh občudovanje, nostalgijo in jih ne pustijo ravnodušnih. Vas je zaradi nedokončane popotresne obnove ohranila sledi beneške arhitekture, kar ji daje poseben čar. Robidišče vam poleg prelepega razgleda po okolici, miru in sprehoda med starimi kamnitimi hišami ponuja tudi ogled več kot 300 let stare »Vančne hiše«, v kateri je ohranjena skoraj nespremenjena notranjost s črno kuhinjo, ki je skupaj z deloma ohranjeno notranjo opremo prava redkost v slovenskem prostoru. Dostop: Od kampa Lebanč vas do Robidišča loči le slabih 6 km vožnje po lokalni cesti, ki pelje mimo slikovitih korit Nadiže s kamnitim Napoleonovim mostom na vaši desni.

Breginj – staro vaško jedro

Strnjeno pozidani stari Breginj je veljal za biser edinstvene beneško-slovenske arhitekture. Potres leta 1976 je stari Breginj skoraj popolnoma izbrisal. Ostal je le še delček ohranjenega starega vaškega jedra – kompleks dvonadstropnih, z ganki prepletenih kamnitih hiš, kjer je danes urejen muzej, ki priča o podobi nekdanje vasi.

PROSTOČASNE AKTIVNOSTI:

KOLESARTVO – okolica ponuja številne možnosti kolesarskih tur.
POHODNIŠTVO – Muzec (1612m), Stol (1673m), Breški Jalovec (1613m), Krn (2244m), …
RIBOLOV v reki Nadiži in potoku Bela ter muharjenje na reki Soči.
VODNI ŠPORTI – rafting, kajakaštvo, soteskanje, … na reki Soči
PADALSTVO – pobočje Stola je ena najboljših lokacij za jadralno padalstvo na svetu.
PLEZANJE – najbližje plezališče je plezališče Nadiža pri Kredu ob reki Nadiži: 14 smeri (4a – 7c)

Viri in koristne povezave: